21 Kasım 2011 Pazartesi

Hafta sonu misafirlerime







 
 


Cumartesi günü davetim üzerine kayınvalidem, Eskişehir den misafiri hacer abla, Eltim, görümcem çocukları ve bizim gelinler hep birlikte güzel bir gün geçirdik. 
Eltim deyince aklıma bir fıkra geldi, Trafik polisi kırmızı ışıkta geçen bayana nereye böyle hanımefendi  diye seslenmiş. Kadıncağızda dönmüş polise ne oldi ki eltimgillere gidiyorum demiş. :) Hala gülerim bu fıkraya bazen bizde böyle boşta bulunup cevap veriyoruz. Özellikle ben:)  
Onlar için ikram olarak, kıymalı yufka böreği,  ayselin poçası, mısırunlu pırasa,  tatlı olarak kremalı  irmikli kış dondurması, benim bir gün önce yaptığım meyveli kekten vardı,  Eşimin aldığı kavala kurabiyesi,  Salata olarak da salatalıklı  patates salatası yaptım. 

Bugün size Mısırunlu pırasa, kıymalı börek ve Krema tarifini vereceğim.
Mısırunlu Pırasa
4 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağına yakın sıvıyağ
3-4 Pırasanın yeşil yaprakları
2 Su bardağı mısırunu
1 su bardağı buğday unu.
Tuz, kabartma tozu, acı pul biber
Üzerine çörek otu, susam.
Kıvamına dikkat edersiniz. Çok akıcı olmayacak.
Normal ölçü böyle, ben telaşeden mısırununu unutup normal un koydum. Sonra bir ahh çekip ölçüyü değiştirdim. Kafanızı hiç karıştırmayayım. Yazdığım ölçüyü uygularsınız. 
Aynı kek tarifinde olduğu gibi yumurta çırpılır sırasıyla diğer malzemeler katılır ve karıştırılır. En son ince ince kıydığınız pırasa yaprakları ilave edilip yağlanmış tepsiye dökülür. Üzerine çörek otu, susam serpiştirilip fırına sürülür.( Benim yaptığım da güzel oldu neyse ki  kurtardım beğenerek yediler:)

Kıymalı börek
1,5 Soğan,
250 gr. Kıyma
1 adet patates rendesi
Karabiber, tuz, acıpul biberi
Maydanoz
5 adet yufka
Sıvı yağ+su karışımı.

Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranır ve az yağda öldürülür. İçine kıyma ilave edilip fazla kavurmadan kıymanın suyu çektirilir. 1 adet patates rendeleyip, İçine tuz, karabiber, acıpul biber ve maydanoz doğranıp ilave edilir. Böreğin içi hazır.

1 kat yufka serilir üzeri kaşıkla sıvıyağ +su karışımından ıslatılır. Üzerine 2.ci yufka serilir ve on iki parçaya bölünür. Kesilen parçaların geniş tarafına kıymalı harçtan konarak sigara böreği gibi sarılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. Son kalan 1 yufkayı da ikiye katlayıp 6 parçaya bölün. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, çörek otu, susam serpiştirip fırına sürün. Afiyet olsun.

Kış dondurmasının üzerindeki Krema tarifi

1 Su bardağı su
1,5 su bardağı süt
2 fincan un
1/2 margarin
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı + 3 çorba kaşığı şeker.

Bir kap içinde yağ eritilir içine un ilave edip hafiften kavrulur, şeker, kakao, su ve sütü ilave edilir  koyulaşana kadar pişirilir.

2 yorum:

  1. dostbahcesindenlezzetler14 Aralık 2011 16:17

    IKnsanin bu sofralari gorunce karni acikiyor.Ellerinize saglik..cok lezzetli gozukuyorlar

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim emel. Tabiki dostlarla paylaşılanlar daha lezzetli oluyor.:))

    YanıtlaSil