14 Kasım 2011 Pazartesi

BAYRAM KAVURMASI



Babaannemden gelenek haline gelen kurban bayramına özel kavurmayı sizlerle paylaşmak istedim. Kurban kesildikten sonra kurbanın iki butu, kuyruk yağı ve ciğerinden yapılan Çocukların (miniklerin) nazlanarak yediği, bizim için ise tepsinin içine düştüğümüz kavurma tarifi,





Kurban Bayramında bayanlar arasında iş bölümü yapılır. Başta annem, Gelinler ve görümceler:)) gönüllü bayanlar genelde kayınvalide ve gelinler oluyor masa başına yerleşip önce butları kemiğinden ayırmaya başlarlar. Diğerleri yani ben ve ablam sofra ve salatalarla ilgilenirler. Demet demet Taze soğan ayıklamak kolay değil tabii:)
Masa başında geçen sohbet ve erkeklerin kıskançlık kaprisleri haydi ne yapıyorsunuz olmadımı hala nidalarıyla etler ve  ciğerler kuşbaşı olarak doğranmaya başlanır kuyruk yağı ise daha ufak olacak şekilde doğranıp kavurma hazırlığına başlanır. Büyükçe bir tencereye önce doğradığınız etler alınır, etler kısık ateşte  su salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişmeye bırakılır.  Etleriniz suyunu çektikten sonra içine çok az sıvı yağ ilave edilerek üzerine ciğerler katılır ve ara sıra karıştırarak ciğerlerin de pişmesi sağlanır. Etlerin üzerine ciğerleri kattığınız anda küçük doğradığınız kuyruk yağları tepsiye alınır ve karıştıra karıştıra yağların erimesi sağlanır.   ( orta ateşte) Siz aynı zamanda tencereyi de unutmayın ara sıra tencerenizdeki etleri  karıştırmaya devam edin. Ciğerlerinde piştiğinden emin olduktan sonra tencereyi tepsinin içine döküp hepsini bir güzel kavurmaya başlayın. Resimdeki gibi Tepsinin altı hafif tutsun tuzunu, karabiberini, kekiğini de ilave edin ve sofranıza getirin. Haydi parmaklar ,,,, Yanında taze soğan, turp, marul salatası, olmazsa olmaz dolma ve daha sonra bayram tatlısı ne diyeyim Allahım olmayanlara da versin kimsenin ağzının tadını da bozmasın inşallah. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder