24 Haziran 2014 Salı

VİŞNE REÇELİ

 
Her sene meyvesine göre annecim reçellerimizi yapıp çocuklarına pay eder. Bu sene de reçelimizi ve marmelatımızı yapmış sağ olsun. Bu yüzden uzun yıllardır reçel yapmıyordum... Bahçemizdeki vişne ağacının toplayanı yok. Kıyamadım çıktım üstüne elimin erdiğince toplamaya çalıştım.  Bir güzel yıkadım, ayıkladım, bir kısmını reçel için ayırdım, bir kısmını da buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa kaldırdım. İyi ki de yapmışım hem reçelim güzel oldu, hem de vişneler ziyan olmadı. Yoksa ağaç kızacak seneye vermeyecekti.....:)))
 
Vişne reçelini bire bir buçuk ölçü ile bardak hesabı yaptım. Yani 3 su bardağı vişneye 4,5 su bardağı şeker ilavesiyle bir kavanoz reçel elde ettim.
 
Yapılışı:
Önce vişneler derin bir kap içinde yıkanır sapları ayrılır ve suyu süzdürülür.. Daha sonra  siyah saç tokası veya kancalı iğne yardımı ile temiz bir kase içine çekirdekleri ayrılır ...(daha sonra kasedeki suyu süzeceğiz) Tamamını ayıkladığınız vişnelerinizi bir kase ya da bardak ile ölçüp geniş ve derin bir tencereye alın. Aynı ölçü ile bire bir buçuk hesabı şeker ilave edin, çekirdeklerinizi elinizle ezdirin ve içinde biriken suyu da ilave edin ve orta ateşte zorlamadan ara sıra karıştırarak reçelinizi pişirmeye başlayın. Şeker eridikten sonra ocağınızın altını kısın ve üzerine biriken köpükleri alın. Tencerenizin kapağını kapatın,  arada bir karıştırın tahminen 25-30 dakika kadar pişirin. Reçelinizin rengine dikkat edin fazla pişirilirse rengi kahverengi olur. Ufak bir kaseye bir miktar alıp hafifçe soğutun ve kıvamına bakın. Akıcılığı fazla değilse üzerine  yarım limon sıkıp bir iki taşım daha kaynatın. Vee reçeliniz hazır.  Afiyet olsun.....:)
 
Reçeli hazırlama işini akşamdan şekere bastırıp pişirilir biliriz ama ben bekletmeden yaptım gayet de güzel oldu.

2 yorum:

  1. bende bu sabah yapmıştım canım.henüz yayınlayamadım ama.ellerine sağlık.nefis görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninde ellerine sağlık afiyetle yensin inşallah sevgiler

      Sil