20 Şubat 2012 Pazartesi

Patatesli Pide ve Haşhaşlı Çörek


Merhaba arkadaşlar, Dün yeğenlerim zeynep ve cemal geldiler. Onlara pide yapmaya karar verdim. Yeni bir tarifle pide hamurunu hazırlayıp pişirdim. Pideler çok güzel oldular fakat poğaça tadında bir pide oldu. Yani anlayacağınız şekil itibariyle pide, lezzet itibariyle de mayalı poğaça.  Tepsi 4 adet aldı.  Kalan hamurdan da içine haşhaş koyalarak haşhaşlı çörek yaptım. Her ikiside pofur pofur oldular. Beğenerek yediler ama, yerkende, bu pide değil ki hala, eleştirisini de almış bulunuyorum arkadaşlar.  Bu durumda size tavsiyem poğaça için çok yumuşak, bugün bile aynı yumuşaklıkta olan yani bayatlamayan bir hamur, haşhaşlı da ayrı bir lezzet oldu, size tavsiyem poça niyetine yada haşhaşlı çörek yapacaksanız yapın derim. Bu arada sizlerden  tam pide hamuru tarifi için tavsiyelerinizi bekliyorum. Sevgiler:)


Malzemeler:
2 adet yumurta (1.nın sarısı ayrılacak)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1paket instant maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
Aldığı kadar un

İç malzeme olarak 4 adet haşlanmış patates, sıvı yağ, 2 adet kurusoğan, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, acı pul biber ve maydanoz.
Haşhaşlı için ise, sıvı yağ karışımlı 2 çorba kaşığı haşhaş ezmesi .

Yapılışı:
Malzemelerle yumuşak hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek hamurun kabarması beklenir. Bu süre içinde siz iç malzemesini hazırlarsınız. İsterseniz haşlanmış patatesi küp küp doğrayın, isterseniz rendeleyin. Yağda öldürdüğünüz soğanların içine baharatları ve tuzu ekleyip 1-2 çevirin, haşlayıp rendelediğiniz patatesi ilave edip karıştırın. Maydanozunuzu doğrayın ve Ocağınızın altını kapatın.

Mayalanan hamurunuz hazır olduğunda, istediğiniz şekilde şekillendirip içine patatesli harçtan koyup üzerine yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı yoğurt sürüp 170 derece fırında  pişirin. (Kıymalısıda çok güzel olur)

Haşhaşlı çörekte ise hamurunuzu bezelere ayırıp merdane ile çok ince olmayacak şekilde açın. İçine hazırladığınız haşhaş ezmesinden sürüp iki ucundan çekerek yuvarlayın. Daha sonra sarıp tepsiye dizin. Üzerine kalan haşhaşlı yağdan hafifçe sürüp aynı şekilde 170 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

7 yorum:

  1. Afiyet olsun..goruntu harika,pogca pide olsada tadi eminim nefisti))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba emel, Tadına diyecek yok gerçekten, yumuşacık, ertesi gün bile aynı tazelikteydi.

      Sil
  2. Akşam için uzatsana bana patatesliden..
    Çok severim canım..
    Her ikiside nefiss görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım patatesliden uzatayım da haşhaşlıyı da dene derim. Bir parçada yanına haşhaşlı koyuyorum. Afiyet olsun. sevgiler:))))

      Sil
  3. Nuran, bu pideler buyuk gozukuyor?Bu malzemelerle kac kisilik olur ve ispanakli ic olsa olurmu acaba??Hem senin pideni hemde hayat cafe deki pastane pogcasini hafta sonu icin denemek istiyorum..son gunlerde yememeye calissamda hamur isi beni cekiyor))))Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim, İş yerinde arkadaşlarıma da ikram ettim çok beğendiler ama Bana soracak olursan tarif tam bir pide tarifi değil. Bu pide Yumuşacık poğaça tadında. İçine Ispanak tabiki de yakışır. Hatta keşke patatesleri içine ezmeden koysaydım. Bayağı bereketli oldu. Tepsi 4 adet aldı. Kalan hamurla 2 pide daha çıkar. Bol bol yersiniz. Haşhaşlı yaptığım aynı hazır haşhaşlı çörek gibi. Bundan sonra haşhaşlı tarifim bu olacak . sevgiler canım.

      Sil
  4. Elif bloğun Benim bilgisayarımdan engelleniyor. bir türlü açamadım. Daha sonra başka bir bilgisayardan deneyeceğim, etkinliğinde sana kolay gelsin. sevgiler:)

    YanıtlaSil