11 Şubat 2020 Salı

ISPANAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

İlk kez denediğim ıspanaklı çarşaf böreğim .... Zamanında annelerimiz  yaptı biz afiyetle yedik....Gözümüzde büyüttüğümüz yapamam dediğimiz şeyler bazen çok kolaydır. Çoğunlukla çabuk pes edip işin kolayına kaçarız. Hazır yufkadan da çok lezzetli börekler yapıyoruz ama bu bambaşka.... Benim gibi ilk kez deneyecekseniz hiç tereddüt etmeyin hemen hamurunuzu yoğurun derim....:)


Malzemeler:
5 su bardağı un
2 su bardağı su
yeterince tuz.

İç malzemesi:
750 gr. ıspanak
3 adet orta boy soğan
Yarım paketten biraz az lor peyniri
Tuz, karabiber,acı pul biber

Harç malzemesi:
1 çay bardağı sıvı yağ
100 gr. margarin (eritilmiş)
Üzerine yumurta sarısı
Susam, çörekotu

Yapılışı:
Derince bir kap içerisine beş su bardağı ununuzu ve tuzunu dökün. Ortasını havuz gibi açıp önce 1 bardak suyunuzu ilave edin parmak uçlarınızla kenarlarından unu toplaya toplaya yoğurmaya başlayın. Diğer suyunuzuda azar azar ilave ederek ununuza yedirin. Hamurunuzu tezgah üzerine alıp iki elinizle topak kalmayacak şekilde güzelce yoğurun. 5 eşit bezeye ayırın. (Üzerlerine örtü serip 15 dakika kadar dinlendirin. Bu arada margarini eritip üzerine sıvı yağ ilave edin ılınmaya bırakın. Masanızın üzerini yağlayın ve bezelerinizi elinizle baştırarak tabak genişliğinde açın. her birinin üzerini 1 yemek kaşığı kadar yağ ile yağlayıp üst üste koyun ve üzerlerini örtün dinlenmeye bırakın.
Bu arada siz iç malzemeyi hazırlaya durun. Bunun için yemeklik doğradığınız soğanı orta ateşte öldürün, üzerine yıkayıp süzdürdüğünüz ıspanakları ince doğrayıp ilave edin. Bir iki çevirip baharatlarını ve tuzunu ilave ederek ocağınızın altını kapatın. Bu arada hamurunuz dinlenmiş olacaktır. 
Hamuru açma aşamasında önce geniş bir alan gerekli. Bunun için masanızı kullanabilirsiniz. Masanızın üzerini tamamen yağlayıp hamurunuzdan bir parçasını alıp elinizle bastırarak genişletmeye başlayın. Daha sonra hamurunuzun uçlarından hafifçe kaldırarak çekip açma işlemini yapın. Masanız genişliğinde açıldıktan sonra üzerine 1-2 çorba kaşığı yağ serpiştirip tekrar hamur incelene kadar açtırın. Üzerinde yırtılmalar normaldir... Yeterince açılan hamurunuzun kenar kısımlarındaki kalın kısımları şerit şeklinde kopartıp çıkarın. Hamurun bir tarafından içe doğru katlayıp kat kısmına iç malzemenizi yaydırın ve kenar uç kısımlarını hafifçe kapatın. Parmak uçlarınızla hamuru yuvarlayarak şerit haline getirin ve bir ucundan yuvarlayın yağlanmış tepsiye alın.
Masanızın üzerini tekrar yağlayıp diğer hamurlarınızı da aynı şekilde hazırlayıp tepsinin içindeki humurun etrafına dolayın. İşlem bittikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu, susam serpiştirin ve önceden ısıttığınız fırına sürün. Fırın ısısı ben 150 derecede pişirdim. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.  Afiyetle .......









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder