24 Haziran 2014 Salı

VİŞNE REÇELİ

 
Her sene meyvesine göre annecim reçellerimizi yapıp çocuklarına pay eder. Bu sene de reçelimizi ve marmelatımızı yapmış sağ olsun. Bu yüzden uzun yıllardır reçel yapmıyordum... Bahçemizdeki vişne ağacının toplayanı yok. Kıyamadım çıktım üstüne elimin erdiğince toplamaya çalıştım.  Bir güzel yıkadım, ayıkladım, bir kısmını reçel için ayırdım, bir kısmını da buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa kaldırdım. İyi ki de yapmışım hem reçelim güzel oldu, hem de vişneler ziyan olmadı. Yoksa ağaç kızacak seneye vermeyecekti.....:)))
 
Vişne reçelini bire bir buçuk ölçü ile bardak hesabı yaptım. Yani 3 su bardağı vişneye 4,5 su bardağı şeker ilavesiyle bir kavanoz reçel elde ettim.
 
Yapılışı:
Önce vişneler derin bir kap içinde yıkanır sapları ayrılır ve suyu süzdürülür.. Daha sonra  siyah saç tokası veya kancalı iğne yardımı ile temiz bir kase içine çekirdekleri ayrılır ...(daha sonra kasedeki suyu süzeceğiz) Tamamını ayıkladığınız vişnelerinizi bir kase ya da bardak ile ölçüp geniş ve derin bir tencereye alın. Aynı ölçü ile bire bir buçuk hesabı şeker ilave edin, çekirdeklerinizi elinizle ezdirin ve içinde biriken suyu da ilave edin ve orta ateşte zorlamadan ara sıra karıştırarak reçelinizi pişirmeye başlayın. Şeker eridikten sonra ocağınızın altını kısın ve üzerine biriken köpükleri alın. Tencerenizin kapağını kapatın,  arada bir karıştırın tahminen 25-30 dakika kadar pişirin. Reçelinizin rengine dikkat edin fazla pişirilirse rengi kahverengi olur. Ufak bir kaseye bir miktar alıp hafifçe soğutun ve kıvamına bakın. Akıcılığı fazla değilse üzerine  yarım limon sıkıp bir iki taşım daha kaynatın. Vee reçeliniz hazır.  Afiyet olsun.....:)
 
Reçeli hazırlama işini akşamdan şekere bastırıp pişirilir biliriz ama ben bekletmeden yaptım gayet de güzel oldu.

23 Haziran 2014 Pazartesi

KREM ŞANTİLİ KURABİYE



Sevgili arkadaşım Perihanın önerdiği kurabiyeler....

Yumurta, şeker, yoğurt ve kabartma tozu yok.... yanılmayın.....:))
Malzemesi bir o kadar az ve ağızda eriyen kurabiyeler çok beğenildi. Eşim pudra şekerinin üzerine tarçını çok yakıştırdı. Sizlerde tereddüt etmeden hemen deneyin derim. Sevgilerimle...

Malzemeler:
1 paket krem şanti
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Krem şanti ve yağı karıştırın, azar azar unu ilave ederek hamurunuzu yoğurun.  Ceviz büyüklüğünde  yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine dizin. Toplam 32 adet  çıktı.... 150 derecede altları hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Kurabiyelerinizi servis tabağına aldıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin. İsterseniz üzerine tarçında dökebilirsiniz.

 

4 Haziran 2014 Çarşamba

İMAM BAYILDI




Patlıcanları Kızartmadan yapılan imam bayıldı..... bol soğanlı, bol domatesli oldukça hafif yaz yemeği. Dün akşam çok lezzetli olan yemeğim afiyetle yendi.

Malzemeler:
4 adet patlıcan
2 adet ortaboy soğan
3 adet ortaboy domates
3-4 diş sarımsak
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber, acı pulbiber
Piştikten sonra üzerine maydanoz.
Zeytinyağ

Yapılışı:
Patlıcanlarınızı alaca soyduktan sonra ortadan 2 ye bölün ve parmak şeklinde uzunlamasına doğrayın. Tuzlu suda bekletin. 2 adet soğanı salata doğrar gibi doğrayıp zeytinyağında öldürün ve çok az tuz katın. İçine biberlerinizi ve sarımsağınızı katıp karıştırın, sarımsaklarınız mis gibi  koksun, biberlerinizde hafiften yumuşasınlar. Domateslerinizi de iri doğradıktan sonra ilave edin ve 1-2 çevirin hafifçe ölsünler. Daha sonra tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanlarınızın suyunu sıktıktan sonra karışımın içine katıp karıştırın ve tuzunu, karabiberini ve isterseniz acı pul biberini de ilave edip çok az sıcak su ilavesi ile kısık ateşte yemeğinizi pişirin. Servis yapacağınız zaman üzerine maydanoz serpin. Afiyet olsun.... sevgilerimle....