28 Ocak 2013 Pazartesi

TEL KADAYIF TATLISI



Tarifi yazarken ilk yaptığım, hiç bir zaman unutamayacağım bir anım geldi aklıma....:)))
Eminim ki sizlerinde bir çok anılarınız vardır.

Evlendiğimde hiç birşey bilmemenin verdiği zorluklar oldu tabi ki. Hiç bir şey bilmeyenler için ne kadar tarif alsanız da acemilik günlerinden geçiyorsunuz.  Özene bezene hazırladığım, Fırında nar gibi kızaran kadayıfım..... Ta ki sıcak şerbeti üzerine dökünceye kadar.  ......   Netice de ne mi oldu......ben mahcup, kadayıf da makarna.......... :))))))) Sevgiler..

Hafta sonu annemde kadayıf tatlısı yaptık. Çıtır çıtır tam sevdiğim gibi.  İşte tarif;

Malzemeler:
1/2 kilo tel kadayıf
125 gr. Tereyağ
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı ceviz

Şerbet:
3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su

Yapılışı:
Kadayıfı ilk önce elinizle didikleyerek bir tepsi içine yayın 1-2 saat havalansın.  Sıvı yağı ve tereyağını bir tencereye alın kısık ateşte tereyağınız erisin. Yağınız ılındıktan sonra kadayıfları içine katıp her tarafını iyice bulayın. Tepsinizi yağlayın ve yağlanmış kadayıfınızın yarısını elinizle bastıra bastıra tepsiye döşeyin. Üzerine iri dövdüğünüz çevizi serpiştirin. Kalan diğer kadayıfı üzerine tekrar döşeyip elinizle iyice bastırın. Önceden ısıttığınız 150 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Kadayıfı fırına sürdüğünüz gibi şerbetini  bir bardak çekinceye kadar kaynatın.
Kadayıf piştikten sonra ılınmasını bekleyin. Elinizi tepsinin altına deydirdiğinizde eliniz yanmasın.
Tatlınızı ıslatırken şerbeti yavaş yavaş dökün.

18 Ocak 2013 Cuma

KEDİ DİLİ BURÇAKLI PASTA




Bu tarif sevgili arkadaşım aynı zamanda da kuaförüm (Benian kuaför) Ayten'den.  Bir araya geldiğimizde hemen karşılıklı tarifleri birbirimize sıralarız. Esas usta ablası halide. Aytencimde yeni yeni denemelerde bulunuyor.
Kolay ve lezzetli bir pasta. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 Paket kedidili
1 Paket kremşanti (2 poşet)
3 Paket etiburçak bisküvi (kakaolu-sade)
Damla çikolata
Fındık veya ceviz (dövülmüş)
2,5 Su bardağı süt
3 adet muz
Üstüne kakao

Yapılışı:
Geniş bir tabağa döktüğünüz yarım bardak şekerli sütün içinde kedidillerini ıslatıp aldığı kadarını borcama dizin. (Ben dikdörtgen borcam kullandığım için birkaç kedidili arttı.)  Derin bir kap içinde krem şantinizi hazırlayın. Kremşantinizin içinden dolu dolu 2-3 çorba kaşığı ayırın. Kaptaki krem şantinizin içerisine etiburçaklarından 5-6 adet  üzerine serpmek üzere ayırın geriye kalanlarını kırıntılayın. Muzlarınızı ince ince doğrayın, dövülmüş cevizinizi ve damla çikolatanızı da katıştırdıktan sonra hepsini karıştırın. Bu karışımı kedidillerinin üzerine yaydırın. Ayırdığınız kremşantiyi de tekrar üzerine yaydırıp pastanızı düz bir şekle getirin.
Diğer yanda ayırdığınız etiburçaklarınızı toz haline getirerek pastanızın üzerine serpiştirin. İsterseniz kakao, çikolata sosu v.s... süsleyebilirsiniz. 
Ben sade etiburçak kullandım. Bu pastayı ertesi gün servis ederseniz lezzeti daha güzel oluyor. Yalnız benim yaptığım bir hata var borcamı küçük kullandım. Kremşantim biraz fazla geldi  kalan ziyan olmasın diye hepsini kullandım. 
Evdeki yorumlar eşimin tek kelime ile söylediği güzel güzel , oğlum ise biraz tehlikeli kreması fazla olmuş sözleri oldu. Bana göre de kreması biraz fazla fakat lezzeti çok güzel, en yakın zamanda tekrar denenecek...... Sevgilerimle......:)



15 Ocak 2013 Salı

MANTARLI FIRIN MAKARNA






Dün akşam yeni bir tarif uygulayınca oğlumun bana zaten bu evde kekten başka birşey pişmez eleştirisinden sonra biraz suçluluk birazda bozulmuş vaziyette mutfağa giderek tabağını hazırladım. Daha önceleri sade olarak yaptığım fırın makarnalarına baba oğul pek sıcak bakmıyorlardı. Nasıl beğendinmi sorusuna da bayıldım cevabı ve biraz daha ilave istemesi içimi rahatlattı.  Babamız mı o da çok beğendi.
Bu tarifi Pazartesi günü işyerime ziyarette bulunan Berna arkadaşımdan aldım. Bir iki tarifi daha var onlarıda inşallah daha sonra yapıp yayınlarım. Tarifi için arkadaşım bernaya teşekkürlerimi ve sevgilerimi gönderiyorum. Şimdilik benden bu kadar .... sevgiyle kalın :) 

Malzemeler:
1 Paket burgulu makarna (isteğe göre değişir)
1 paket mantar
1 demet taze soğan
1 kutu krema
Tuz, karabiber, acı pulbiber
Bol kaşar

Yapılışı:
Makarnanızı haşlayıp süzün, ince doğranmış taze soğanlarınızı yağda öldürün, içine ufak doğradığınız mantarları katıp mantarlar su salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırarak mantarlarınızı soteleyin. İçine baharatlarınızı ve tuzu katıp ocaktan alın. Makarnanızın içine karıştırın. Üzerlerine 1 paket kremayı döküp karıştırın ve yağlanmış borcama dökün. Üzerlerine bol kaşar serpiştirip 160 derecede fırında kaşarlar pembeleşinceye kadar pişirin.

(Ben Makarnayı yarım paketten biraz fazla kullandım. Ayrıca krema almayı unuttuğumdan 1 bardaktan 2 parmak eksik süt kullandım. )



13 Ocak 2013 Pazar

MELİHANIN SODALI POĞAÇASI






Melihacım bugün senin blogda epey tur attım. Gözüme bu poğaça takıldı. İyi ki de takılmış çooook beğendiler.  Ucundan tadına baktığım gibi sıcak sıcak fotoğrafladım. Oğlum annesinin kurabiye canavarı olduğunu bildiğinden  hayret kurabiye yapmamışsın dedi, iltifatı da 3 tane yedim çok güzel olmuş............:))) 

Ben iç malzeme olarak beyaz peynir, kaşar ve zeytin karışımı kullandım. Maya olarak da instant maya kullandım. Melihanın tarifi için tık tık... http://meliha-canmoullarm.blogspot.com/2012/02/sodali-pogaca-ve-haydari.html

Malzemeler:
1 Su bardağı ılık süt
1paket instant maya
1 Su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 şişe maden suyu
Bir adet yumurta akı
Aldığı kadar un (1kiloluk pakete yakın)

Üzerine 1 adet yumurta sarısı, çörek otu

İç malzeme:
Beyaz peynir, rendelenmiş kaşar peyniri, zeytin karışımı

Yapılışı:
Derin bir kap içinde 1 bardak ılık süt, 1 paket instant maya ve 2 çorba kaşığı toz şeker eritilir içine 2 tatlı kaşığı tuz, 1 şişe maden suyu, 1 Su bardağı sıvıyağ ve yumurta akı katılır (akını atmaya kıyamadığım için içine kattım) daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek elinize yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılarak sıcak bir yerde hamurun iyice kabarması beklenir. Kabaran hamurunuzdan ufak parçalar kopartılarak elinizde hamurla fazla oynamadan avucunuzun içinde ezilerek iç malzemesi konur ve kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir ve sıcak ortamda kabarmaları beklenir. yaklaşık 15-20 dakika (ben ılıttığım fırın içinde bekletiyorum).  Daha sonra  Üzerlerine yumurta sarısı ve çörek otu serpiştirilerek 140 derecede pişirilir. Afiyet olsun......:)

11 Ocak 2013 Cuma

ANNEMLERİ AĞIRLADIM




Annem ve Kayınvalidem birkaç günlüğüne misafirimdiler. Eeee Çerkez ve Abaza buluşunca ortaya ister istemez  bu görüntü çıkıyor. Bütün annelere kucak dolusu sevgiler, saygılar......

PORTAKALLI KEK



(Fotoğrafı çekmeyi unutmuşum neredeyse kaçırıyordum son dilim)

Arkadaşlar çok sevdiğim, benimde kendisinden çok tarif aldığım  teyzemin kızı hülyanın rüya tatlar bloğunu sizlere tavsiye ediyorum. Ziyaret ederseniz sevinirim.:))))http://ruyatatlar.blogspot.com/2013/02/portakalli-cevizli-kek.html?
Karlı soğuk günlerde bol vitaminli, mis kokulu bir kek yapmaya ne dersiniz.

Malzemeler:
4 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1,5 adet iri portakal suyu
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 adet limon kabuğu rendesi
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
2,5 su bardağı un

Yapılışı:
Yumurtalar çırpılır, şeker ilave edilir. Şeker eriyinceye kadar çırpma işlemi devam edilir. İçine yağ ve sıkılmış portakal suyu ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Portakal kabuğu ve limon kabuğu rendelenir. Yavaş yavaş un ilave edilerek karıştırılır. Kabartma tozu üzerine bir yudum su ilave edilerek karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına dökülür. Çok kısık ayarda 130 derecede fırına sürülerek pişirilir......


6 Ocak 2013 Pazar

KIYMALI ZARF BÖREĞİ




Malzemeler:
250 Gr.Kıyma
1,5 adet soğan
1 küçük patates
Tuz, karabiber, acıpulbiber,
Maydanoz
1/2 paket margarin
Az sıvı yağ ve açmak için az su
5 adet Yufka

Yapılışı:
Az yağda soğanlarınızı öldürün, İçine kıymanızı katıp suyunu çektirin, içine baharatlarınızı katıp karıştırın. 1 küçük patatesi ister küçük doğrayın isterseniz rendeleyin.  Ocağın altını kapatın. Maydanozu doğrayıp içine katın. İç malzemeniz hazır.
 Margarini eritin içine az sıvı yağ ve az su ilave edin.
Tepsinizi yağlayıp hazırlayın. Bir adet yufkayı serip üzerine yağ gezdirin. Yufkanın orta kısmına gelecek şekilde Karşılıklı kapatın kapattığınız yerleri tekrar az yağlayın.  Daha sonra diğer karşılıklı  kısmı kapatıp yufkanızı kare şekline getirin. (hazır paket  katlama şekli) Dörde bölün her bir karenin içine yeterince iç malzemeden koyup çapraz olarak kapatıp ters çevirip tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız fırında pişirin. Çıtır börek sevenler için çok güzel, Sevgilerimle.....





TRUF


Daha önce yaptığım truf beğenilince tekrar yapmaya karar verdim. Hazır yılbaşından kalma kekim de vardı, Atıştırmalık gayet güzel kalan keklerinizi değerlendirin derim.

Malzemeler:
1 paket krema
1 paket kare çikolata
1/2 paket 2 si birarada neskafe
2 çorba kaşığı pudra şekeri
4 dilim kek
3 adet elmalı kurabiye
Ceviz

Yapılışı:
Önceden açıklayayım, 1 paket kremaya 4 dilim kek az geldiği için elmalı kurabiyelerime kıydım. Zaten yaparken anlıyorsunuz. Malzemeniz az ise kremayı azaltın yada 1-2 dilim daha kek ilave edin.
Kremanızı derin bir tencerede hafif ısıtıp içine çikolatanızı atın ve hızlıca karıştırın, çikolatanız erisin, üzerine şeker ve neskafe ilave edip karıştırın ve ocağınızın altını kapatın. Keklerinizi bu karışımın içine ufalayın ve karıştırın. Buzdolabında katılaşması için 1-2 saat bekletin..  Daha sonra ceviz büyüklüğünde avucunuzda yuvarlayıp dövülmüş cevize bulayın....... Vee truflarınız yenmeğe hazır.....Dolabınızın kapağını her açtıkça bir tane götürmeyi unutmayın.......:))
İçine kuru üzüm yada başka kuru meyvelerinde çok yakışacağına eminim sevgilerimle .......