28 Ekim 2012 Pazar



MİLLETİMİN CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN....

BAYRAM TATLIM

                                             Gelin dili tatlısı- kış dondurması 2011/01/gelin-dili.html

2011/01/kis-dondurmasi.html
Sağlıklı, huzurlu, birlik beraberlik içinde nice bayramlara erişmek dileği ile  Kurban Bayramınızı kutlarım ...

21 Ekim 2012 Pazar

ÜÇ RENKLİ TAVUK GÖĞSÜ



Dün gece temizlikle geçen günün yorgunluğundan sonra gece yarısı mutfağa girince tam kıvamı tutmasada tadı yerinde bir tatlı. Benden başka var mı desem kimsenin çıkacağını zannetmiyorum. Bunu neden mi söyledim sabaha karşı saat 4.00 de mutfaktan çıktım da ondan. İki ayrı tavuk göğsü pişirdim. Ölçüler her zamanki gibi 1 su bardağı un, 1.5 su bardağı şeker, 1 çorba kaşığı da nişasta koydum, 1 kilo süt ve 50 gr.kadar margarin. İlk önce sade pişirdim ve yarısını ayrı bir tencereye ayırdım. Kalanın  içine  2 çorba kaşığı kakao karıştırıp ocakta bir iki karıştırıp  mikserledim ve ıslattığım borcama döktüm. Biraz ılınmasını bekledikten sonra ayırdığım diğerini de mikserleyip diğerinin üzerine döktüm.  Daha sonra karamelli için bir su bardağı şekeri yakıp üzerine 2 su bardağı süt döküp erimesi için kaynattım. 1 su bardağına yakın unu 1 su bardağı sütle açtırıp kaynamakta olan karamelin içine döküp koyulaşıncaya kadar pişirdim. Her zamanki gibi  50 gr. kadar margarin ilave edip mikserledim. ve ılındıktan sonra borcamdaki üçüncü katı oluşturdum.  Neskafeli  çikolata sosu yapıp üzerlerini şekillendirdim.  Kıvamı fazla mikserlemek mi anlayamadım, daha önce yapanınız var mı bilemiyorum ama size fikir olsun düşüncesiyle yayınlıyorum. Benim gibi uyku sersemi yapmazsanız eminim daha iyisini yaparsınız . Sevgiler, saygılar:))

15 Ekim 2012 Pazartesi

PRATİK PASTA





Mozaik pasta görünümünde yapımı çok pratik bir pasta, evde bir haftadır dolap bekleyen pastabanı kurtarmak adına görüntüdeki pasta çıktı ortaya, netice mi...... eşim fotoğrafını gördüğünüz pasta dilimini yedikten sonra aynı dilimden bir tane daha istedi biraz söylendim ama iştahlı birisine de yeme denmiyor maalesef... Tabiki bu söylediğim pastaya kıyamadığımdan değil, dokunur düşüncesi......

Yapılışına gelince,
Kakaolu pudingi üzerindeki tarife göre pişirdim. Pastabanın alt parçasını sütle ıslattım. Üzerini puding ile kapladım.  Evde olan pötibör bisküvilerini tek tek süte batırıp üzerlerine 1 sıra dizdim. Bisküvilerin üzerine tekrar puding yaydırdım. Aynı işlemi birkez daha uyguladıktan sonra pastabanın üst parçasını kapattım ve  sütle ıslattım. Buraya kadar herşey normal gitti. Bundan sonrası iş hafiften aksamaya başladıysada güzel bir pasta çıktı ortaya....... Doğrusunu isterseniz krem şantim sulu birşey oldu nedense kıvamı tutmadı, yinede kalan pudingin içine katıştırdım katılaşır umuduyla tekrar çırptım beğenmedim. Bu arada sütümde bitti. Off derken hemen 2 kaşık nişasta, şeker, kakao ve su karıştırdım, içine de biraz çikolata kırıntıladım pişirdim. Pişirdikten sonra birazda katı yağ koyup krema haline getirdim. Bisküvileri ıslattığım kalan süt ve biraz da suyla Yarım paket çikolata sosunu pişirerek kremaya katıştırdım uyduruk ama çok hafif bir krema oldu. İçinede parçaladığım bisküvilerden karıştırıp pastayı kapladım.

Başınıza böyle bir iş geldiğinde sizde denersiniz. Malzemeniz tamsa da  kalan pudingin içine krem şanti ya da çikolata sosunu hazırlayıp karıştırırsınız:)))) Afiyet olsun...








11 Ekim 2012 Perşembe

MERALİN DOĞUM GÜNÜNDEN


GÜNAYDINLAR...... 
Bugün içimden dua edip söze öyle başlamak geldi. Allah vatanımıza dirlik düzenlik versin, kötülere karşı fırsat vermesin. 
Darda kalmışların, hastaların, borçluların  Allah yardımcısı olsun. ...

Herkese sağlık, mutluluk, huzur ve bol kazançlı günler dilerim........


Dün kardeşim kadar yakın hissettiğim arkadaşım, kardeşinin doğum günü olduğunu söyleyince bende süpriz yapıp gideyim dedim. Hemen kek yapıp fırına attım. Pat elektrikler kesildi, eyvah dedim benim kek gitti, neyse birazdan elektrikler geldi keki kurtardım derken  .... ...Tam üç kere fırında pişme mücadelesi veren kekim kendini kurtardı.......:))
 Ayy ayıp olmasın şimdi en üstede benim kek oturdu ama:))))

Benim başıma gelenler tabiki onlarında başına gelmiş, ona rağmen uğraşmışlar ve güzel bir masa hazırlamışlar.
Yayınlayacağımı söyleyince de yapılanların ilkel şartlarda yapıldığınıda yaz dediler. Evlerinde birkaç zamandır bulunmadıklarından hemen iki günlüğüne gelip gideceklerinden evdeki malzemelerle ancak bukadar yapabildiklerinide söylediler. Benim görüşüm evde olsalardı kimbilir daha ne olurdu.......:)))




Çerkez tavuğu,

Mantı..., hangi ara açıp yaptınız sorusuna ....:))) Bizim market cevabı geldi..:))


Börek çıtır çıtır içi patatesli harç üzeri galeta ununa bulunmış,
Tavuk göğsü masaya daha sonra geldiği için fotoğraflamayı unutmuşuz,
Hazır kurabiye ve de doğum günü pastası.....





Güzel bir akşamdı, meralcimin tekrar doğum gününü kutlar, sağlıklı uzun ömürler dilerim...


8 Ekim 2012 Pazartesi

SODALI BÖREK


Bu akşam mutfaktan çıkamadım hamaratlığım üzerinde. Nelermi yaptım. İki tepsi börek, gelin dili tatlısı, taze fasulye birde patates haşladım inşallah oda birazdan salata olacak. Bütün bu yapılanlar Oğlumun Üniversiteden mezun olması sözü...:)      yarın iş yerine gidecek arkadaşlara davet var. Daha önce yayınladığım sodalı börekten farkı iç malzemesi ,  Lorun içine ince olarak yemeklik doğranmış kuru soğan çok lezzet kattı. Kurusoğan ayrı bir kapta doğrandıktan sonra tuzla ovularak lora katılıyor. İçine maydanoz, biraz acı pul biber.  Tepsiye döşendikten sonra börek kesiliyor ve sodası dökülüyor. Beş dakika kadar bekletilip fırına sürülüyor. Birde böyle deneyin derim. 

Ben salata yapmaya gidiyorum  saat kaçç. ....Herkese iyi geceler...:)))


Oldu olacak salatayıda yayınlayayım. Yoğurdunu yarın dökeceğim. Sağlıkla, huzurla kalın. Tekrar iyi geceler..:)

6 Ekim 2012 Cumartesi

ANNEMİN KURABİYESİ



Her zaman kurabiye yaparım her seferinde de eşim annenin kurabiyesi gibi olmamış eleştirisini yapar, istediği şeyde içinin rengi neden sarı olmuyormuş, benimkilerde aksi gibi her seferinde beyaz oluyor... :)))))  yediği zamanda benden çok yer o başka.....:))
Dün akşam iş yerinden annemi arayarak gideceğimi haber verdim, annemde hemen kurabiye yapıp fırına sürmüş, çay demlemiş gittiğimde mis gibi kurabiye kokuyor. Gerçekten de boşuna söylememişler  onun kurabiyesi hani derler ya anne kurabiyesi .... Bugün gelirken damadına göndereceği kurabiyeleri unutmuşum telefonda bana çok kızdı bende şimdi yapacağım deyince neyse kurtardık....

Tarifini hemen vereyim daha sonra da kalkıp kurabiye yapmaya gideceğim .
Bakalım bu sefer nasıl olacak, sarıyı tutturabilecekmiyim....:))) Birazdan görüşmek üzere sevgiler.

Malzemeler:
3 adet yumurta (1.nin sarısı üzerine)
1,5 Su bardağına yakın şeker
1 Su bardağına yakın yoğurt
1/2 Su bardağı sıvı yağ
50 gr. Margarin
2 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Bütün malzemelerle yumuşak bir hamur yoğrulur şekil verilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 170 derecede pişirilir.... Afiyet olsun.


Ben geldim... inanmıyorum arkadaşlar, sonuç yine aynıııı. Benim elimdenmi, malzemedenmi anlamadım . Karbonatım bitmiş 1 çay kaşığı kadar çıktı, 1 çay kaşığıda kabartma tozu koydum yine beyaz, yine beyazz:((( Ayrıca şekli bile farklı.. Tadı mı güzel ama annemin yaptığı daha güzel di:((






3 Ekim 2012 Çarşamba

BEZELYELİ TAVUK YEMEĞİ



Malzemeler:
5 parça tavuk incik kullandım
1,5 adet soğan
2 adet orta boy patates
2 adet havuç
1 su bardağı bezelye (konserve)
1 adet ufak domates
Tuz, karabiber, acıpul biber, kırmızı toz biber, kekik ve
1 çorba kaşığı domates salçası
Sıvı yağ

Yapılışı:
Tencereye bir miktar sıvı yağ koyarak ısıtın, yemeklik doğradığınız soğanları yağa ilave ederek öldürün ve bir çay kaşığı kadar tuz katın, doğradığınız havuçları ilave edin bir iki karıştırın. Kırmızı toz biberinizi, salçanızı,  karabiber ve pul biberinizi ilave edip karıştırın. Ufak doğradığınız domateslerinizi de ilave ettikten sonra bir iki karıştırın domatesleriniz yumuşasın. Kuşbaşı doğradığınız tavuklarınızı sudan geçirip yemeğinize ilave edin.
Çok az sıcak su koyup tencerenizin kapağını kapatın. Kısık ateşte tavuklarınızın pişmesine yakın kekiğinizi, küp küp doğradığınız patateslerinizi ve bezelyenizi de ilave edip yemeğinizin tuzunu ve üzerini aşmayacak kadar sıcak suyunu ilave edin ve  kısık ateşte yemeğinizi pişirin.

(damak tatları farklı olduğu için yağ ve baharat ölçüsü vermiyorum.)