29 Nisan 2011 Cuma

Pırasalı Börek




Malzemeler:
5 adet yufka
1 ufak kase sıvı yağ
2 kaşık yoğurt
Çörek otu

İç Malzemesi
2 adet soğan
3-4 sap pırasa
Tuz
Karabiber
Acı Pulbiber

Yapılışı:
2 adet soğan yağda öldürülür. (fazla kavurmayın) İçine ince ince doğranmış pırasalar ilave edilerek karıştırılır. Pırasalarda ölünce tuzu, karabiberi ve acı pul biberi ilave edilerek iç malzemesi hazırlanır. Orta boy tepsi yağlanıp içine önce bir adet yufka serilir daha sonra diğer 2 yufka bir kaç parçaya ayrılarak aralarına 2-3 kaşık yağ   serpiştirilerek döşenir. Üzerine pırasalı iç malzeme yaydırılır. Kalan  2 adet yufka da aynı şekilde hazırlanıp pırasaların üzerine döşenir.  2 kaşık yoğurt , biraz yağ ve su karışımı hazırlanarak Üzerine kaşık kaşık dökülür. Çörek otu serpiştirilip fırına sürülür.
Afiyet olsun. 




25 Nisan 2011 Pazartesi

Eskişehir Çöreği (Annemden)

Malzemeler:
1 yumurta
1/2 bardak yoğurt
1/2 bardak sıvı yağ
1/2 kilo un
Tuz
1,5 çorba kaşığı toz maya
1 kesme şekeri
1 Su bardağı ılık su

 İç malzemesi:
1 büyük soğan,
1 adet sivri biber
250 gr. kıyma
1,5 domates
Tuz, karabiber, acı pul biber

 Üstü için:
1 yumurta
2-3 kaşık yoğurt
Az yağ
Susam-Çörek otu

Yapılışı:

1 bardak ılık suyun içine 1,5 çorba kaşığı toz maya ve şeker konularak kabarması beklenir. Kabardıktan sonra, malzemeler sırasıyla ilave edilerek hamur yoğrulur. Hamurun üzerine bir kapak ve örtü serilerek kabarması beklenir.
Diğer yanda hamurun iç malzemesi hazırlanmaya başlanır.
İnce doğradığınız soğanlar yağda öldürülür. Daha sonra diğer malzemeler sırasıyla katılarak fazla kavurmadan biraz çevrilir. Küçük bir kasenin içine biraz sıvı yağ konularak hazır hale getirilir. Hamur kabardıktan sonra ufak bir parça kopartılıp kase içindeki yağla parmaklarınızı yağlayıp hamuru hafifçe açtırın içine iç malzemesinden koyup avucunuzun içinde hafifçe döndürüp yuvarlak şekil verin yağlanmış tepsiye ters şekilde aralıksız olarak dizin. Üzerine, 1 adet yumurta çırpın içine 3-4 kaşık yoğurt ve az yağ koyup karıştırın.  Hamurların üzerine kaşık kaşık dökün. Bol susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış fırında pişirin. Yumuşacık ve lezzetli bir çörek.  Mayalı hamurlardan en iyi yaptığım çörek. 

20 Nisan 2011 Çarşamba

REVANİ (Dilek'den)






Malzemeler:
4 adet yumurta
2 çay bardağı şeker
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı irmik
5 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbet:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

Yapılışı:
Bütün malzemeler sırasıyla çırpılıp yağlanmış orta boy tepsiye dökülür.(30cm.civarında) 175 derecede fırına sürülür.
Hamur fırına sürüldükten sonra şerbeti pişirilir. Ilınması beklenir.( Şerbetli tatlılarda  vanilya sevmediğimden şerbet  kaynamaya başladıktan sonra içine birkaç damla limon suyu ve ufak bir parça limon kabuğu katıyorum. )  Hamur fırından çıktıktan sonra 1-2 dakika bekletilip üzerine  1 su bardağı soğuk su gezdirilir. Daha sonra  yedire yedire şerbeti dökülür.  Dilek yengecim bu tatlıyı dün akşam yemeğinden sonra ikram etti. Çok beğendiğimden hemen resmini çekip size yayınlıyorum. Afiyet olsun.

14 Nisan 2011 Perşembe

SİRKELİ SİMİT

Malzeme:
1 adet yumurta sarısı (beyaz ayrı)
1 adet margarin
1 çay bardağı sirke
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un
Üzerine çörek otu - susam
Yapılışı:
Çörek otu ve susam haricinde tüm malzemeler yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Küçük yuvarlak simit şekli verilerek bir yüzü önce yumurta akına daha sonra susam ve çörek otuna batırılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Fırına sürülür. Afiyet olsun.

YUMURTALI BOSTAN PATLICANI KIZATMASI

Malzemeler:
2 adet bostan patlıcanı
2 adet yumurta
2,5 çorba kaşığı un
Tuz
3-4 adet domates
1 kase sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
Bostan patlıcanını 3 mm. inceliğinde daire şeklinde kesin. Tuzlu suda bekletin. Diğer yanda 2 yumurtayı çırparak içine unu, tuzu katıp, üzerine azar azar su ilave ederek boza kıvamından biraz ince olacak şekilde hazırlayın.
Domatesleri ise rendeleyip az yağda tuz ve karabiber ekleyerek suyunu çekinceye kadar pişirip sos haline getirin. Ocak üzerinde onlar pişerken siz patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp direk olarak yumurtalı karışıma bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Kızaran patlıcanlarınızı servis tabağına alın. Üzerlerine sarımsaklı yoğurdu bolca dökün. Sosunuz hazır olduğunda ılındıktan sonra yoğurdunuzun üzerine gezdirin.
İlk denememde yumurtalı patlıcan nasıl olur dedim amaaaa... lezzeti aynı mantı tadında. Afiyet olsun.



12 Nisan 2011 Salı

PATLICANLI BAL

Malzemeler:
1/2 kilo Sivribiber
2 adet patlıcan
4 İri domates
3-4 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
Üzeri için maydanoz

Yapılışı:
Sivri biberler yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Büyük boy tava içine bol sıvı yağ koyulup hafifçe ısıtılır içine biberler aktarılır karıştırılır. Tavanın üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte arada bir karıştırılır. İnce doğradığınız sarımsaklar ilave edilir. Biberlerin pişmesi sürerken siz patlıcanları yıkayıp kurulayın. Ufak küpler halinde doğrayıp tuzlu su içinde bekletin. Bu arada biberlerin pişmesine yakın patlıcanların sularını sıkıp biberlere ilave edin karıştırın. Tekrar kapağını kapatıp patlıcanlar pişinceye kadar arada bir karıştırarak pişmesini sağlayın. Bu arada domatesleri rendeleyin ve patlıcanların üzerine dökün suyu çekene kadar pişirin. Tuzunu, karabiberini, (hafif acılı  pul biberini ) katın. ocağın altını söndürün. Hafif ılınınca kevgirle servis tabağına aktarın. Üzerini maydanozla kaplayın. Deneyin bakalım beğenecekmisiniz. Boşuna bal dememişler .